Normal Vajinal Doğum ile Sezaryen Doğum Karşılaştırması
Tıpta kısaca NSD olarak bilinen normal doğum ile SCA olarak geçen sezaryenin hangisinin daha iyi olduğu konusu hamilelik süresince tartışılan bir konudur. Son sözü çiftlerin ve doktorun kararı belirleyecektir.
Konu ile ilgili en başta söylenmesi gereken iki doğum şeklinin de birbirinden üstün olmadığıdır. İkisi de hem avantajlara hem dezavantajlara sahiptir. Doktorunuz da ancak hamileliğin 37. haftasından sonra bu konuda karar verebilir. Bebeğin baş gelişi, ağırlığı, vajinal muayene ile belirlenen çatı darlığı, plasentanın yukarı çıkma durumu gibi hususlar doktor tarafından incelenecektir. Sezaryen kararı alınmışsa beklenen doğum tarihinin on gün öncesi genellikle uygun bulunmaktadır.
Normal (Vajinal) Doğumlar
Günümüzde sezaryen doğumlar çoğunlukla doğum sırasında çekilecek ağrılardan ürken annelerin tercihidir. Ama kadınlar yüzyıllardır normal doğum yapıyorlar ve anne bu olaydan birkaç saat sonra normal yaşantısına dönüp bebeğini emzirmeye başlayabiliyor. En fazla bir gece hastanede kalınıyor. Ve normal doğum anne ile bebek arasındaki o muhteşem duygusal bağların kısa sürede kurulmasını sağlıyor. Fakat doğum olayının ne zaman başlayacağının bilinmemesi normal sürecin en büyük dezavantajı oluyor. Komedi filmlerinde anlatılan trafik sıkışıklığında kalmış bir taksinin içinde de doğum başlayabilir ki bu çok ciddi bir konudur. Bebek sıkıntı çekebilir, oksijensiz kalabilir, başın gelmesinin ardından omuz takılması yaşanabilir, vajinal yırtılmalar oluşabilir. Fakat bütün bunların ötesinde normal doğum bir kadının hayatında yaşayabileceği emsalsiz bir tecrübedir. Onu ben doğurdum demek anneliğin gücüdür.
Sezaryen Ameliyatı İle Gerçekleşmiş Doğumlar
Sezaryen ameliyatı doktorun rahmi açması ile yapılan bir karın ameliyatıdır. Günümüzde zorluğu kalmamıştır ama ne olursa olsun sonuçta bir ameliyattır ve işin içine narkoz girer. Annenin normal hareketlerine dönmesi de bir haftayı bulur. Fakat ağrı çekmemiş ve bebek de normal doğum sürecinden farklı, kontrollü dünyaya gelmiş olur. Karar en başta doktora aittir.