Bulut Bilişim Nedir, Türleri ve Faydaları Nelerdir?
Bulut Bilişim Nedir, Türleri ve Faydaları Nelerdir? İnternet erişimine sahip platformlar da öncelikli özen gösterilmesi gereken nokta güvenilir depo alanıdır. Çünkü verilerin muhafazası konusunda sıkıntılı haller söz konusu olabilmektedir. Bu depolama içerisinde yer alan bilgileri rahatlıkla kontrol etmek ve her yerden erişmek mümkündür. Gerçekleştirilen depolama bulut bilişim alanına girmektedir. Peki, bulut bilişim nedir? Bulut bilişimin faydaları nelerdir?
Bulut Bilişim Nedir, Türleri ve Faydaları Nelerdir? İşletim maliyetlerinin düşürülmesi ve altyapının çok daha verimli şekilde çalışılmasına doğrudan etki etmektedir. Ölçeklendirme ve verilin daha etkin şekilde muhafazasında doğrudan etki oluşturma vasfı da önemli etkenlerdendir.
Bulut Bilişimin Faydaları
Kullanıma dair oluşturulan olgu ve beklentiler beraberinde daha verimli çalışma düzenini oluşturmaktadır. Çok yönlü katkı sağlayan bulut bilişimin faydaları listesini şu şekilde yapabilir;
- Verilerin muhafazası konusunda işletmeler veya kuruluşlar belirli bir alan ayırmak zorundadırlar. Bu depolama ve kontrol mekanizması beraberinde takip sürecini de zorlaştırmaktadır. Bulut bileşimde ise bu işler tamamen hızlı, güvenli ve kontrollü şekilde yürütülmektedir.
- Maliyet değerlendirmesine bakıldığı zaman verilerin daha kolay şekilde kontrol altında tutulması mümkündür. Diğer türlü veriler, donanımlar ve yazılımları satın almak maliyetli olurken, hem elektrik gideri hem de altyapının yönetimi konusunda masraflar ortadan kaldırılmaktadır. İşletmelerin bu alanda ciddi seviyelerde kazançları oluşturulmaktadır.
- Verilerin muhafaza edilmesi ne kadar önemli ise verilere hızlı erişim de bir o kadar önemlidir. Bulut bilişim hız konusunda beklentilerin fazlasını sunmaktadır.
- Verilerin uygun maliyetli oluşturulmasına ek olarak güvenilirlik son derece önemlidir. Verilerin kaybolması ya da 3. Kişilerce erişebilmesi mümkün olmadığı için bu noktada güvenilirlik bulut bileşimin faydaları arasında gösterilen gözde özelliklerdendir.
Bulut Bilişimin Türleri
Bulut bilişimin talepler ve değerlendirme noktasında farklılıkları bulunmaktadır. Bu farklılıklar kullanıcı özelliklerine göre değişiklik göstermekte olup, amaçlar doğrultusunda kullanım özelliği vardır. Kullanım taleplerine göre bulut bilişimin türleri bulunmaktadır. Bulutta kullanıcı özelliklerine göre genel bulut, özel bulut ve hibrit bulut türleri bulunmaktadır.
Genel bulutlar depolanan verilerin erişiminde web tarayıcı kullanımı ile mümkün kılınmaktadır. Özel bulutta tek bir işletme veyahut da bir kuruluşça kullanılmakta olarak bu bulut fiziki olarak o işletmede yer almaktadır. Ağ üzerinden erişimi mümkün kılınan yapısı bulunmaktadır. Hibrit bulut ise hem genel bulut hem de özel bulut özelliğini bir arada kullanma özelliğine sahiptir.