Fazla Zencefil Tüketiminin Zararları Nelerdir?
Zencefil gibi yıllık otsu bitkileri nasıl kullanmanız gerektiğini biliyor musunuz? Bitkilerin bu kadar çok faydası olduğuna aldanıp bir bitkiye aşırı yüklenmek çok tehlikeli bir davranıştır. Doğadaki bitkilerin yüzbinlerce faydası vardır tabiki de. Tabi kararında kullanırsak!
Vücudumuza yüzlerce faydası olan zencefilin faydasını görmek isterken zararlarını görmek istemeyiz tabiki de. Birtakım sağlık problemleri olan kişilerin doktoruna danışmadan zencefil tüketmemesi gerekir.
Ameliyata girecek bir kişinin, ameliyat öncesinde uzun bir müddet zencefil çayı içmesi kanı sulandıracağı için, kan pıhtılaşmasını güçleştirebilir ve anestezik ilaçların etkisini sağlayamamasına sebep olabilir.
Kan sulandırıcı ilaçlar kullanan kişilerin tüketmesi önerilmez çünkü iç kanamaya sebep olabilir.
Hamilelerin zencefil kullanması sakıncalıdır. Düşük yapma tehlikesi vardır.
Tansiyonla ilgili problemleri olan ve hemofili hastalığı olan kişilerde tüketmekten kaçınmalıdır.
Kan şekerini düşürücü etkisi olan zencefili şeker hastalarının tüketmesi önerilmez. Zira kan şekerlerinin düşmesine sebebiyet verebilir.
Zencefil her ne kadar faydalı olsa dahi iki yaşından küçük çocuklara verilmesi sakıncalıdır.
Yetişkin bir insanın dahi günlük 4 gramdan fazla zencefil kullanması faydasından çok zararlıdır. 4 gram yetişkin bir birey için fazlasıyla yeterlidir. Daha fazla kullanımda mide ve göğüs yanmalarına sebep olabillir. Yiyeceklerin içerisindeki zencefil oranı %0.5 dir.
Mide bulantılarında ve gaz problemlerinde tek başına değil yemekle birlikte günde 2 ile 4 gram arasında zencefil alınabilir. Yahut toz halinde alınmak isteniyorsa 0.25 ile 1 gr arasında zencefil tozu, 2.0 ile 3.0 ml su ile karıştırılıp içilir.
Regl dönemindeki sancıları ve ağrılarıda azaltmak için de fazla olmamak şartıyla toz zencefili kullanabilirsiniz.