Geçmişten Gelen Gök Cisimlerinin Kutsallığa Kitabi Bakış
Geçmişten Gelen Gök Cisimlerinin Kutsallığa Kitabi Bakış! Geçmiş asırlarda yaşayan insan toplulukları, gök cisimlerine tapmaktaydı. Bu insanların inanç yapısına göre, gök cisimlerinin etkisi, insanla sınırlı değildir.
Geçmişten Gelen Gök Cisimlerinin Kutsallığa Kitabi Bakış! Dünya üstünde gerçekleşen her olay, gök cisimlerinin etkisinden kaynaklanmaktadır. Babil adlı topraklarda yaşayan insanların inanç sistemlerinin bir parçası haline dönüşen bu durum, İslam dini gelmeden önceki eski Arap topraklarına da yayılmıştır. Kuran ayetleri indiği esnada Arabistan topraklarında yıldızlara tapma ile alakalı dinlerin kalıntıları da görülmeye devam etmekteydi.
Ayet ve Hadislerde Gök Cisimleri Kutsallığı
Kuran, yıldızlar ve gök cisimleri ile alakalı batıl olarak adlandırılan inanç sistemlerinin karşısında durmuştur. Gök cisimlerinin ne maksatla yaratıldıklarını da açıklamıştır. Bu konuda fussilet suresindeki otuz yedinci ayet, açık bir şekilde gök cisimlerinin bir kudreti olmadığı ve bozuk itikatların fikirlerini çürütmeye yönelik ifadeler yer almaktadır.
Bu konuda Hz. Muhammed’in yaşamından da örnekler bulunmaktadır. Oğlu İbrahim’in vefat ettiği gün, çok üzüntülü olan Hz. Muhammed, göz yaşlarını tutamamıştır. Defin işlemi gerçekleştirildiği gün gerçekleşen güneş tutulmasına, ibrahimin tutulmasından kaynaklandı yorumları ortaya çıkmıştır. Hz. Muhammed ise bu yaklaşımı tasvip etmeyerek, vefat eden birinden kaynaklanmadığını, bu durumu gören Müslümanların ise küsuf namazı olarak adlandırılan bir namazı hemen kılmaları tavsiyesinde bulunmuştur.
Geçmiş milletler ve cahiliye Arap toplulukları, gök cisimleri ya da ay ve güneş tutulmaları ile yargılarının yanı sıra, bazen kıtlık bazen rüzgar bazen de hem sıcaklık hem de soğukluk gibi doğa olaylarını da yıldızlara bağlamaktaydı. Yıldızların doğuşu ve batışı ile doğa olayları ilişkilendirilmekteydi. Konu ile alakalı Hudeybiye dönüşü yaşanan yağmurun yağmasının ardından Hz. Peygamber, yağmurun yağmasının Allah’ın fazlı ve rahmeti ile olduğuna inananların Allah’a iman edip yıldızlara iman etmediğine değinmektedir. Yıldıza yağmur olayını atfedenlerin de yıldıza iman etmesi üstünde durarak geçmiş kalıntılara dair mesajlar vermektedir.
Kuranı Kerim ile Hz. Muhammedin yaşamında ve hadislerde, gök cisimleri ile yıldızlar konusunda, onlara bir kudret izafe edilmesi ve bu durumu inanç boyutuna taşınmasına dair yasaklar yer almaktadır. Kuran ve sünnet, burçlarla alakalı anlayışı da böylece şekillendirmektedir.