Gebelik

Hamilelik Dönemi Vücudu Nasıl Etkilemektedir?

Hamilelik Dönemi Vücudu Nasıl Etkilemektedir? Anne olmayı düşünen her kadının kafasını karıştıran konulardan biri de hamilelik sürecidir. Hamilelikte nasıl beslenmeli, hamilelik vücudu nasıl etkiler gibi soruların cevapları merak ediliyor.

Hamilelik Dönemi Vücudu Nasıl Etkilemektedir? Hamilelik vücudu nasıl etkiler, hamilelikte nasıl beslenmeliyim, hamilelikte fazla kilo almamak için ne yapılmalıdır, konuları anne adaylarının ilgisini çekiyor. Hamilelikte meydana gelen değişiklikler,  progesteron ve östrojen hormonları başta olmak üzere hormon seviyelerinde görülen farklılıklarla başlar. Bunun yanında bebeğin anne karnındaki hareketinden, büyüme ve beslenmesinden doğan değişiklikler görülür. Bu doğal süreci atlatırken bakın vücudunuzda ne gibi değişiklikler oluyor;

Sabahları Mide Bulantısı ve Baş Dönmesi

Gebelik sürecindeki kadınların çoğu sabahları olan mide bulantısından yakınırlar. Bu bulantılar genellikle üç ay boyunca devam eder. Uzmanlar bu bulantılara plasenta oluşumunun neden olduğunu söylüyor. Hamileliğin ilk haftalarında mide bulantısının yanında baş dönmesi de olabiliyor.

Aşerme

Hamilelik sürecindeki kadınların çoğunda görülen aşerme olayı çok doğal karşılanıyor. Gebenin canı hiç akla gelmeyecek yiyecekler çekebiliyor. Ya da tam tersi bazı yiyeceklere karşı tiksinti duyabiliyorlar.

Sırt ve Bel Ağrıları

Hamilelik süreci ile birlikte devam edebilecek sıkıntılardan biri de sırt ve bel ağrılarıdır. Özellikle hamilelik ilerledikçe ve karın büyüdükçe görülen bu ağrılar oldukça normal. Hamilelerin gün içinde çok  fazla dinlenmesi ve ağır işlerle oyalanmamaları gerekiyor.

Vücutta Su Toplaması ve Şişkinlik

Hormon düzeylerinin değişmesi ile birlikte vücutta ödem ve şişkinlik gibi sorunlar görülebiliyor. Bol su tüketimi ödem oluşumunu engellemeye yardımcı oluyor.

Gelişen Vücut

Anne karnında bebeğe yer açılması için bazı değişiklikler olması gerekir. Karın bölgesi dışa doğru iyice genişler ve iç organların yerleri çok az oynayabilir.

Hamilelerin çok sık idrara çıktıkları gözlenir. Bunun nedeni, dolaşım sisteminin daha hızlı çalışması ve bebeğin gelişimi ile karında meydana gelen sıkışıklık idrar torbasına baskı yapar.

Artan kilo ile birlikte ayakların üzerine normalde taşıdıkları yükten çok fazla yük biner. Bu nedenle ayaklarda ve bileklerde şişmeler olur. Hamilelikte salgılanan hormonlar arasında reklaksin hormonu da yer alır. Reklaksin, pelvisin genişlemesini sağlar ve ayaklarda büyümeye yol açar.

Göğüslerde Şişkinlik

Hamilelikte göğüslerde şişkinlik olması, göğüslerin emzirmeye hazırlanmasından kaynaklanır. Bu süreçte emzirme başlayana kadar göğüsler büyür ve göğüs uçlarında koyulaşmalar gözlenir. Emzirmeye başlanması ile göğüsler eski haline dönmeye başlar.

Daha Fazla Göster

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu